Serralves Villa

Visiting Serralves Villa

Previous

Vista de corredor interior que dá ênfase à simetria do espaço. O ambiente é marcado por uma uniforme e leve tonalidade de salmão da pedra lioz.

A visit to Serralves Villa offers a chance to take a trip back in time: to this unique example of Art Deco architecture, built in the 1930s. With great decorative rigor and quality materials, the Villa benefited from the intervention of leading figures of the time, such as Marques da Silva, Charles Siclis, Jacques Émile Ruhlmann, René Lalique and Edgar Brandt.

Visitors can gain an in-depth understanding of the history of the origins of this Villa, which belonged to Count Carlos Alberto Cabral, including explanation of the architectural and decorative details that create its unique atmosphere.

Fachada da casa de Serralves
The Serralves Villa
Sala interior de tecto abobadado com amplas janelas com vista para o jardim
Interior Architecture
Parede exterior da capela da Casa de Serralves
The Chapel
Portal de ferro forjado interior e vista para o átrio principal da Casa de Serralves
Interior Structure
Vista aerea da Casa de Serralves e do Parterre Central
The Exterior
Sala interior com mobiliário de época
Furniture
Vista do jardim e Casa de Serralves
A Rare Art Deco Model
Fachada da casa de Serralves
Image mobile
The Serralves Villa

Located in one of the highest points of the property, the Villa presides majestically over the Park, which opens out in front of it and either side.

From its implantation site, it traces a long longitudinal axis - which extends to the pool at the other end of the property. In front of the villa, the central parterre establishes an element of continuity between the building’s geometric lines and the sobriety of its overall design.

A second, shorter axis – marked by the long Liquid Amber Alley - is designed at a right angle to the central axis defined by the Central Parterre. The alley leads into an octagonal clearing which faces the street and the main entrance to the property. Looking back one can imagine the visitor’s trajectory, from the street towards the building.

On the western side of the building, the large door/window of the ground floor salon opens onto the lateral parterre, suggesting continuity between the interior and exterior spaces.

Through the huge windows, the garden is an omnipresent feature of the villa on the ground floor, while the first floor windows offer panoramic views over the park, enabling a better understanding of the spaces and their inter-relations.